Ze werkten in de schaduw, waren tegelijk gevreesd en nodig, en hun werk was… nou ja, behoorlijk bloederig. Maar wie waren deze mensen echt? In deze blog duiken we in het bizarre leven van vijf beroemde beulen uit de geschiedenis. Van secuur tot schandalig slecht — je gaat ze niet snel vergeten.

Door de geschiedenis heen waren beulen misschien niet de populairste mensen, maar ze speelden wel een belangrijke rol. Vaak bleven ze anoniem, werkend in de schaduw van het rechtssysteem. Toch zijn er een paar die zo opvielen dat hun namen tot op de dag van vandaag bekend zijn—door hun nauwkeurigheid, gruwelijke fouten, of simpelweg hun bizarre levensverhaal. Hier zijn vijf van de bekendste (of beruchtste) scherprechters ooit.
1. Franz Schmidt – De plichtsgetrouwe beul van Neurenberg
Franz Schmidt (1555–1634) was allesbehalve een losgeslagen slachter. Deze Duitse beul hield een keurig dagboek bij waarin hij tot in detail beschreef wie hij executeerde en waarom. Hij zag zichzelf als een soort verlengstuk van de wet en probeerde zijn werk zo eerlijk en netjes mogelijk te doen. Dankzij zijn aantekeningen weten we nu verrassend veel over criminaliteit en straf in de 16e eeuw.
2. Charles-Henri Sanson – De ster van de Franse Revolutie
Sanson (1739–1806) had een zware klus: hij was de officiële beul tijdens de Franse Revolutie. Hij hanteerde de guillotine bij onder andere koning Lodewijk XVI en Marie Antoinette. En dat was nog maar het begin—tijdens zijn loopbaan voerde hij duizenden executies uit. Zijn familie deed dit werk al generaties lang. Niet echt een doorsnee familiebedrijf…
3. Jack Ketch – De man die je liever níét had als beul
Jack Ketch (gestorven in 1686) had een… laten we zeggen, twijfelachtige reputatie. Hij werd bekend om zijn dramatisch mislukte executies, waarbij hij soms meerdere keren moest hakken voordat een hoofd eraf was. Niet echt fijn voor zijn ‘cliënten’. Zijn naam werd zelfs spreekwoordelijk: als iemand het had over “Jack Ketch”, wist je meteen dat het over de beul ging—en niet in positieve zin.
4. Giovanni Battista Bugatti – De pauselijke beul met een bijnaam
Bugatti (1779–1869), ook wel “Mastro Titta” genoemd, was de vaste scherprechter van de Pauselijke Staat. Hij werkte bijna 70 (!) jaar in deze functie en voerde honderden executies uit, vaak met zwaard of guillotine. Ondanks zijn beroep werd hij in Rome stiekem toch een soort bekendheid. Een grimmige beroemdheid, dat wel.
5. Jean-Baptiste Fossard – De laatste Franse beul
Fossard was een van de laatste officiële beulen van Frankrijk, en hij had het vak van kinds af aan meegekregen. Hij wist precies hoe hij met de guillotine moest omgaan, tot de doodstraf in 1981 werd afgeschaft. Daarmee kwam er ook een einde aan het eeuwenoude ambt van de Franse scherprechter.
Wat blijft er over van de beul?
Tegenwoordig is het vak verdwenen in veel landen, maar deze beulen hebben hun stempel op de geschiedenis gedrukt. Sommigen werden gevreesd, anderen zelfs gerespecteerd, maar ze roepen allemaal vragen op over hoe we omgaan met misdaad, straf en rechtvaardigheid.
👉 Ken jij nog een beruchte beul die niet in dit lijstje staat? Of vind je het gewoon fascinerend (of juist super creepy)? Laat een reactie achter of deel dit artikel met je geschiedenismaatje! 🕰️💀👇